Endodonti (Kanal Tedavisi)
Kanal tedavisi; ileri derecede çürüyen bir dişin çekilerek kaybedilmeden önceki son tedavi yöntemidir.
Dişlerimiz dıştan içe; mine, dentin ve pulpa olmak üzere üç farklı tabakadan oluşmaktadır. Ağız hijyeni yetersizliğinden kaynaklanan mikroorganizmaların oluşturduğu çürük dokusu mine ve onun altındaki tabaka olan dentinle sınırlı kaldığı takdirde dişler; dolgu veya ekstra materyallerle tamamladığımız ve daha derin dolgular olarak adlandırdığımız ‘’kuafajlı dolgu’’ lar ile kanal tedavisine gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir. Fakat çürük dokusunun uzun süreli tedavi edilmemesi sonucu mikroorganizmalar dentinin de altındaki tabaka olan pulpaya ilerler.
Dişin ortasında bir odacık olan pulpa; dişi besleyen ve canlılığını koruyan damar-sinir paketidir. Çürük dokusuyla beraber mikroorganizmların pulpa odasına ilerlemesi sonucu buradaki damar-sinir paketi hasar almaya başlar ve erken dönemde diş hassasiyeti ile kendini gösterir. Bu aşamadayken dişe müdahale edilmediği takdirde çürüğün daha da ilerlemesi ve pulpa odasındaki mikroorganizmların artması sonucu dişte gece ağrısı, pulpada iltihaplanma ve enfeksiyonun kök kanallarına ve kök ucuna indiği daha ileri safhalarda da dişte apse meydana gelir. Ve bütün bunların sonucunda tedavi edilmeyen dişlerin çekilmesi gerekir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi kanal tedavisi; ileri derecede çürüyen bir dişin çekilerek kaybedilmeden önceki son tedavi yöntemidir. Bu yöntemle dişteki çürük, pulpa odasındaki ve kök kanallarındaki hasar alan dokular uygun ve ileri teknoloji enstrümanlarla tamamen temizlenerek dişten uzaklaştırılır ve kök kanallarında açılan temiz boşlukla biouyumlu materyallerle doldurularak sıkı bir şekilde kapatılır.
Kök kanallarını temizleme işlemi çoğunlukla tek seansta tamamlansada, doldurulması işlemi; dişin ve dişteki iltihabın durumuna göre bir veya birkaç seans sürebilmektedir.
Kök kanalları doldurulan dişin son olarak üst kompozit dolgusu yapılarak işlem tamamlanır.
Bazı durumlarda; dişlerde çürük ve enfeksiyon olmaksızın kanal tedavisi uygulanması gerekebilmektedir. Bu gibi durumlar için diş hekiminizin yönlendirmelerini dikkate almanızı tavsiye etmekteyiz.