GÜLÜŞ TASARIMI NASIL YAPILIR?
Estetik diş hekimliği, sanat ve hekimliğin birleştiği oldukça özel bir alandır. Bu aşamada en önemli faktör, hasta için en uygun ve ideal hekimin tercih edilmesi ve tıbbi kurallar çerçevesinde hasta için en güzel gülüşü tespit etmektir.
Gülüş tasarımı, hastaya doğal, sağlıklı ve dirençli dişler kazandırır. Ağız ve çevre dokularla dişlerin uyumunu sağlar. Bununla beraber fonksiyonel açıdan da hastaya avantajlar sunar. Diş estetiği, doğal olmayan beyazlık, gereğinden büyük dişler ya da doğal olmayan herhangi bir görüntü sunmaz. En doğal ve yüz ile en uyumlu, sağlıklı dişleri hastaya kazandırmayı hedefler.
Estetik diş hekimliği dişleri yalnızca beyazlatmaz ya da düzgün dişlere kavuşmanızı sağlamaz. Her bireyin kendine özgü bir gülüş tarzı vardır. Bu aşamada diş hekimi yalnızca diş formuna ya da dişlerin doğru fonksiyonuna bakmaz. Hastanın özelliklerine, cinsiyetine, yaşam tarzına, yüz hatlarına, dudak çizgisine göre bir gülüş tasarlanmalıdır. Bunun için ise; laminate veneer, diş beyazlatma, implant, porselen dolgu, gülüş tasarımı, kırmızı diş estetiği, tam seramik kuron, ortodonti ve sanal gülüş tasarımı gibi yöntemlere başvurulur. Diş estetiğini uygulayacak olan hekimin, yeterli bilimsel bilgisi, tecrübesi ve vizyonu olması oldukça önemlidir. Sanatsal yetenek ve vizyonun, tıbbi deneyimle birleşmesi yüz güldürücü sonuçlar elde edilmesini sağlar.
GÜLÜŞ TASARIMI İÇİN BAZI FAKTÖRLER VARDIR
Bunlar:
• Yüz
Hatlarınız
• Cinsiyetiniz
• Yaşınız
• Gülüş simetrisi
• Dişlerinizin sıralanışı ve renkleri
• Dudaklarınız
• Dudakların bitiş çizgisi
• Diş etleriniz
Tüm bu faktörler göz önüne alınarak Gülüş Tasarımı belirlenir. Yüz hatlarınız diş yapınızın nasıl olması gerektiğini belirler. Bu aşamada unutulmaması gereken bir diğer faktör elbette ki cinsiyettir. Kadın ve erkek anatomisinin farklı olması sebebiyle iki cinse de farklı formlarda diş hatları belirlenir. Erkeklerde yüz hatları, kadınlara göre genellikle daha keskin ve belirgindir. Alın, burun, çene ucu orantısı kadın yüzüyle farklılıklar gösterir. Kadınlarda geçişler daha yumuşak, burun ve kaş kemerleri daha siliktir. Dişlerde de aynı paralellik vardır.
Diş hekimleri tarafından yüz analiziniz tamamlandıktan sonra prosedürler önerilir. Bunlar; Ortodontik Tedavi, Diş Beyazlatma, Kompozit Dolgu (Beyaz ışıklı dolgu), Porselen Lamina, Zirkonyum Kuron, Lazer ile yapılan uygulamalar olarak sayılabilir. Bununla beraber estetik tedavi türleri arasında en yaygınlarından biri de İmplant tedavileridir. Estetik diş hekimliğinin en son yöntemlerinden ise Metalsiz Tam Seramik Kuron Kaplamalar kullanılmaktadır. Bu prosedürlerden hasta için en uygun olan yöntem ya da yöntemlere karar verilir.